Därför besöka slott

Att besöka slott kan vara gynnande både för de artistiska själarna men även för dem som vill se något vackert eller historiskt.

Därför besöka slott

De flesta av alla världens populäraste slott är väldigt många år gamla med väggar som rymmer massa historia. Man kan inget annat än känna sig känslosam när man tar en vandring genom korridorer som man vet människor som idag finns i historieböckerna också vandrade på. Många av slotten idag kan tyvärr vara en aning förstörda på grund av krig, väder eller helt enkelt ålderdom. I många av världens slott kan vi även beundra fantastiska målningar och andra artistiska verk som inte går att jämföra med dagens konst. Sverige har över 15 olika vackra slott men känner man att man behöver mer så kan man alltid ta en vandring till resten av världen.

Kända slott i Asien

Uppe på Marpo Ri-kullen, 130 meter över Lhasa-dalen har Potala-palatset en 170-fots höjd vilket gör den till den mest spektakulära tibetanska byggnaden. År 637 bestämde kejsaren Songtsen Gampo att bygga slottet på denna kulle och strukturen var oförändrad tills det sjuttonde århundradet när den införlivades i grunden för den storslagna konstruktionen som vi nu beundrar. Bygget av det nuvarande palatset började år 1645 under regeringstidens femte Dalai Lama. För att bli framgångsrik krävde detta ambitiösa projekt svett och tårar av över 7000 arbetare samt 1 500 konstnärer och hantverkare. Till skillnad från andra tibetanska religiösa strukturer klarade sig slottet mirakulöst från den kinesiska arméns destruktiva politik. Vidare har vi Matsumoto Castle i Japan, känt lokalt som Matsumotojo. Den konstruktion som speglar lokal kultur så bra är samtidigt en av Japans vackraste slott. Matsumotojo illustrerar framgångsrikt vad som kallas hirajiro, ett höghus på en slättmark. Slottet och två torn byggdes mellan år 1592 och år 1614, vilket gynnas av ett komplext försvarssystem. År 1635, när det militära hotet upphört att existera, tillsattes ett tredje mindre torn som användes för astronomiska ändamål för månatliga observationer. Slottet har fortfarande sin träinteriör och exteriöra stenverk från sin ursprungliga 1600-talsform. Slottet beräknas vara en av Japans största historiska skatter.

Kända slott i Asien

Kända Slott i Europa

Har man vägarna förbi Frankrike och känner att man vill se något sagolikt så är det Slott Chambord man ska besöka. Även om det verkar svårt att tro så var detta slott byggt i syfte att fungera som en bostad för jakt. Platsen för slottet valdes av kung Francois I, som ville vara nära sin fru, Claude Rohan, vars palats var belägen i närheten. Slottet har 440 storslagna rum, 365 eldstäder och 84 trappor. Neuschwanstein slott i Tyskland ligger på en ojämn kulle i sydvästra Bayern. Slottet är idag en av landets populäraste turistattraktioner. Konstruktionen började år 1896 och slottet designades av Christian Jank, som var mer en scenograf än arkitekt, för Ludwig II som beskrevs som ”galen”. Detta förklarar mycket då arkitekturen, platsen och storleken på Neuschwanstein är verkligen spektakulära dock lite underliga. Tydligen har det varit en inspirationskälla för många av de slott som vi idag kan se i  Walt Disney filmerna.