Drottningholms slott

Det fantastiska slottet Drottningholm är en av Sveriges finaste byggnader och dessutom en av världens mest bevarade slott. Detta kungliga slott ligger på Lovön i Mälaren och är inkluderad till Ekerös kommun. Denna fantastiska byggnad stoltserar med sin vackra trädgård och sagolika rum och är väl värt ett besök om man vill få sig en släng av svensk historia och lära sig mer om varför detta slott byggdes. Eller så kan man läsa mer information om slottet nedan.

Drottningholms slott

När slottet byggdes

Man kan spåra ritningar av Drottningholms slott tillbaka till 1579 och Gustav Vasas tid då han lät sin andre son Johan III bygga slottet som han namngav Drottningholm. Men straxt efter att man påbörjade bygget så drabbades Stockholm av pesten och man tvingades att skjuta upp byggandet. År 1583 var bygget fortfarande inte fullföljt. Detta berodde delvis på Stockholms skick men även att Johans fru avlidit kort därefter. Detta hade som följd att Johan endast besökte slottet ett fåtal gånger och bygget fördröjdes ytterligare. Efter hans bortgång så ägdes markerna och det ofullbordade slottet av flera drottningar. Bland annat Katarina, Kristina och sedan köptes byggnaden upp av Hedvig Eleonora som övertog slottet år 1661.

Slottet rustas upp

Men straxt efter att Hedvig Eleonora övertog ägandet av slottet och dess marker brann det ner. Den 30 december 1661 brann slottet ner till grunden med endast bevarade grundmurar som man kunde bygga upp det nya slottet på. Hedvig Eleonora lät då arkitekten Nicodemus Tessin rita en ny slottsbyggnad utefter gamla ritningar och de slottsmurar som fortfarande var intakta efter branden. Efter att ritningarna godkänts av Hedvig Eleonora började man snabbt att bygga upp slottet och arbetet fortskred snabbare än planerat på grund av hängivna arbetare. Utöver detta var arbetsstyrkan stor och vid ett och samma tillfälle kunde det vara över 400 personer som arbetade med att bygga upp slottet igen. Huvudbyggnaden och taket var klart år 1664. Efter detta påbörjade man det stora arbetet med att inreda slottet. Arkitekten Tessin var ansvarig för detta fram till år 1680. Efter hans bortgång detta året fortsatte hans son att inreda slottet och stilen förändrades markant då sonen ansåg att delar av inredningen var något gammalmodig.

Inredning och fasad

Drottningholms slott är verkligen ett enastående konstverk och byggnad. Fasaden är utsmyckad med diverse valv, utskurna detaljer och skulpturer. Inredningen är noga sammansatt för att vara lyxig och smaklig. Men dessutom har slottet en vacker omgivande trädgård och lusthus. När slottet senare kom att skänkas som en bröllopsgåva till Lovisa Ulrika gav hon också godkännande för att man skulle bygga  ett teaterhus på markerna. Denna teater kallas för Drottningholms slottsteater och är idag en av den bäst bevarade i världen med en mer avancerad teknologi för sin tid än något annat verk.  Inuti slottet är det flera rum som är mer omtalade än andra. Hedvig Eleonoras paradsängkammare är till exempel ett av de mer storslagna rummen vad gäller noga utvald inredning och detaljrikedom. Detta rum pryds också av fantastiska takmålningar. Idag används slottet också som en bostad för Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. De använder slottets södra länga som en permanent bostad.

Inredning och fasad