Hemsökta slott i Sverige

Har du någon gång känt en plötslig, kall kår längs ryggraden eller fått känslan av att du inte längre är ensam i rummet? Har du upplevt ljud och rörelser där du inte kunnat hitta någon naturlig förklaring? Då är du inte ensam. Tron på andar och väsen har funnits med oss sedan länge och för den nyfikne finns det ett säkert kort om man är på jakt efter ett spöklikt möte. Slott. Ett spöke är en ande tillhörande en avliden person. Genom alla tider och i hela världen har spöken varit en del av folkhistoriska berättelser. Spöken tycks vandra runt på slott och herrgårdar över hela Sverige. Nedan följer exempel på några av dem.

Hemsökta slott i Sverige
Hemsökta slott i Sverige

Ängsö slott

Ängsö slott anlades på 1100-talet utanför Västerås i Västmanland. Slottet påstås vara välbesökt av andar från förr och är en kändis i spökslottsbranschen. En av de mest kända spökena ska vara en kvinna vid namn Brita Bååt. Brita var hustru till Arvid Posse, som var slottsägare i slutet av 1500-talet. Hon ska ha fått slottet i morgongåva. Det påstås att Brita var en kall och ond kvinna  under tiden hon levde. Det berättas att hon bara några dagar före sin död av misstag ska ha klivit in i Ängsö kyrka mitt under de dödas julotta. Om man vill få en skymt av Brita ska man bege sig till kungarummet eller stora balsalen vid sjutiden på kvällen. På slottet påträffas även hovnarren Anders Luxemburg, tillhörande Kung Karl XII:s hov. Han ska ibland kunna skymtas på slottet iförd sin grå kappa. Någon ska även har hört och sett en häst springa över slottsgården och man kan fråga sig och det är Karl XII:s häst som spökar. Hästen dog en tragisk död då han sprang in i slottsmuren.

Stockholms slott

Stockholms slott i Gamla stan är en mytomspunnen byggnad där många personer förlorat livet genom historien. Det sägs bland annat att Vita frun uppenbarar sig i vit klänning, för att förvarna om att någon i den kungliga familjen är på väg att mista livet. Hon ska bland annat ha visat sig strax innan kronprinsessans Margaretas död år 1920. I samband med detta ska även flaggan oförklarligt ha halats på halv stång. Vita frun eller Vita damen, är vanligt förekommande i många spökhistorier runtom i världen. Det finns många teorier om vem hon är och vad som hänt henne. Ett vanligt förekommande tema är att hon ska ha varit med om något traumatiskt som att ha förlorat ett barn eller en make.

Stockholms slott
Stockholms slott

I kungliga slottets källare påstås det vandra en grå man (Grå mannen eller Grå gubben) som verkar som en skyddsande för slottet. Det sägs att han kan spå i framtiden. Vissa påstår att det är Birger Jarl själv som håller ställningarna där nere.

Några andra exempel på slott där det spökar är Malmöhus slott där det ska höras en jamande spökkatt. Eller Häringe slott utanför Stockholm, där vissa har upplevt hur ett litet barn krupit upp bredvid de i sängen på kvällen. Spöken vill bo kungligt och för den nyfikne tycks det endast vara fantasin sätter stopp för vad och vem som väntar bakom slottsväggarna. Eller?