Rånäs slott – med whiskey på menyn

Bland de svenska slotten kommer fler och fler inriktningar för att locka till sig ny publik. Ett lite nytänkande hittar vi på Rånäs slott som har tagit svensk whisky till deras meny.

Svensk whisky när den är som bäst

Svensk whisky när den är som bäst

Den svenska whiskyn Mackmyra som började tillverkas 2002 finns nu att testa på Rånäs slott. Mackmyra är en whisky med svensk touch som produceras helt och hållet på svenska råvaror. Destilleriet ligger utanför Gävle och det som tillverkas är en maltwhisky som har en svensk prägel. Det är inte bara råvarorna som har sitt ursprung i Sverige, även faten har svenskt ursprung. Ekfaten är nytillverkade av svensk ek från Visingsö där de även har bundits. På Mackmyra har man valt att lagra whiskyn i mindre fat som är på 30 liter eller 100 liter. Det gör att whiskyn får en mer intensiv smak. Rånäs har nu valt att ta in ett av de här faten. Det som gör det speciellt med den här whiskyn på Rånäs är att man som konsument får möjlighet at smaka på en whisky som är under lagringsprocessen. Höjdpunkten är att delta i en av deras whiskyprovningar.

Om själva slottet

Rånäs slott har de senaste åren bara blivit bättre och bättre. Idag rymmer slottet en konferensanläggning, ett hotell och ett spa. Allt är gjort för att kunna ge ett behagligt lugn på landet en helg och det som erbjuds är verklig lyx och njutning för den som vill ha en helgs avkoppling. För de som kommer för att vara på konferens är det en professionell miljö med bra mat och många nöjda kunder.

Rånäs ligger utanför Rimbo några mil från Arlanda mellan Stockholm och Uppsala. Här är det närhet till mycket samtidigt som man helt och hållet befinner sig på landet.

Rånäs historia

Rånäs historia

Det här är ingen slott som bär en lång historia. Slottet uppfördes först 1833 efter att har varit ett vallonbruk under några årtionden. Det var riksmarskalk Axel Didrik Reuterskiöld som anlitade en hovarkitekt för att rita det slottet vi idag ser som är i senempirisk stil. Arkitekten som fick äran att rita slottet var Per Axel Nyström. Han utbildades i Frankrike och vi kan se att det storslagna som många slott i Frankrike har lyser igenom i Rånäs arkitektur. Rånäs slott är vackert både utvändigt som invändigt och alla detaljer var väl genomtänkta. Det var italienska konstnärer som kallades in för att göra målningarna i slottet. De finns kvar i väggar och tak än idag med härliga starka och klara färger. Innan slottet stod färdigt hann Axel Didrik dö. Han som fick ta över slottet var hans sonson och han tog genast på sig rollen att vara slottsherre.  Sonsonen Oskar Axel var en person som älskade glamour. Slottslivet levde han fullt ut och på Rånäs ordnades många fester för hans inbjudna gäster. Han ägnade många av sina dagar med att själva åka in till Stockholm och delta i festligheter och resten av dagarna till att vara en driven man som skapade mycket runt slottet. Under hans tid i Rånäs byggdes ett bränneri, ett mejeri och Rånäs station. Slottet var i familjen till 1929 då det köptes upp av Stockholm Stad. 1998 gjordes renoveringar på slottet och efter det öppnades sedan hotellet. Renoveringarna gjordes med fokus på att återskapa slottskänslan.