Slott du bör känna till

Slott du bör känna till

Många av Sveriges slott byggdes först som militära befästningar och senare byggdes de om till slott under barocktiden (1500-talet till 1700-talet). När Sverige blev en stormakt under 1600-talet uppgraderades många av Sveriges slott till imponerande representativa bostäder för att imponera på besökare med Sveriges makt och rikedom. Nu är slotten skyddade historiska platser och inkluderar ofta museer som en del av slotts komplex. Vanligtvis finns det guidade turer som är öppna för allmänheten också.

Ett urval

Vadstena slott byggdes 1545 och var ursprungligen tänkt att användas som en fästning. Men kort därefter beslutade Gustav Vasa att återanvända slottet för att sonen Magnus skulle användas som en representativ furstebostad. En annan av Gustav Vasas söner, Johan III, lade till Vadstena och gjorde den till ett renässansslott. Slottet var ett kungligt residens fram till 1716, vid vilken tidpunkt det omvandlades till att vara ett spannmålsmagasin. Under de följande 200 åren användes slottets byggnader för olika ändamål. Nu rymmer slottet regionarkivet och Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien. Dessutom kan besökare på slottet gå på en guidad tur som inkluderar slotts rum inredda med 1500- och 1600-tals möbler.

Ett urval
Ett urval

Läckö slott ligger på Kållandsö vid Vänern. Det byggdes på platsen för en tidigare fästning från 1298 byggd av Brynolf Algotsson, biskopen i Skara. Efter reformationen 1527 konfiskerade kung Gustav Vasa den. Fältmarskalk Jacob De la Gardie belönades med Läckö 1615 som belöning för tjänster till nationen. Han renoverade och utökade slottet kraftigt under sin tid. Bland andra ändringar lade han till portalen på huvudgården och lade en tredje våning till huvudbyggnaden. Jacobs son, Magnus Gabriel De la Gardie, lade till ytterligare förbättringar av slottet, till exempel en fjärde våning i huvudbyggnaden och det vackra kapellet. I sin nuvarande form har slottet cirka 240 rum. Läckö slott ägs nu av svenska staten.

Drottningholms slott är en av flera officiella bostäder som används av den svenska kungafamiljen. År 1662 lät Drottning Hedvig Eleonora bygga Drottningholms slott för att ersätta ett tidigare som förstördes av eld. Det designades i fransk renässansstil av arkitekten Nicodemus Tessin den äldre, men efter hans död avslutade hans son, Nicodemus Tessin den yngre, arbetet. Slottet är dekorerat med marmorskulptur av nio muserna och av svensk adel gjord av den flamländska skulptören Nicolaes Millich. Barockträdgården är från när slottet först byggdes, även om det inte alltid har underhållits ordentligt. Det återställdes till sin tidigare ära på 1950- och 60-talen. Eftersom den svenska kungafamiljen har Drottningholm som sin primära bostad finns det en kunglig vakt stationerad där. Naturligtvis är delen av slottet där kungafamiljen bor privat men de flesta av palatset och grunderna är öppna för allmänheten året runt.

Kungliga slottet i Stockholm är det officiella residenset. Som så många andra slott är det byggt på platsen för en tidigare fästning. Nicodemus Tessin den yngre var designern från början men efter hans död gjorde hans efterträdare, Carl Hårleman, ändringar i Tessins planerna. Rokokoarkitektur var det senaste trend och Carl Hårleman gjorde lämpliga ändringar i byggnadsplanerna. År 1754 började kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika bo på slottet men Kungliga palatset stod inte klart förrän på 1770-talet. Slottet har förblivit densamma sedan dess med undantag för moderniseringar såsom el och VVS.