Stora Sundby slott

Vi tar resan vidare mot Södermanland och hitta här Stora Sundby slott. Det ligger vid Hjälmarens strand och historien för Sundby sträcker sig ända tillbaka till medeltiden även om det inte var ett slott som låg här då. Det här är ett slott som är roligt att besöka då det är öppet året runt för besökare. Förutom att njuta av slottet och miljön runt omkring anordnas det även jakt på markerna.

Under 1200-talet tar sagan om Stora Sundby sin början och sedan mot att bli det sagoslott som står på platsen idag började med ett försvarsverk som var högst enkelt. Det hade en strategisk placering precis vid Hjälmaresund. Idag finns faktiskt grunden till försvarsverket kvar att beskåda i ekparken. En av de viktigaste gångerna den nämns är när Magnus Eriksson och Albrekt av Mecklenburg gör upp om att bli Sveriges konung och Albert belägrar borgen 1364. Under 1400-talet hade den gamla borgen gjort sitt och en ny uppfördes på platsen där slottet idag står.

Från borg till sagoslott

Under 1500-talet kommer den nya borgen upp och namnet kommer då att bli Sundby hus. Borgen har nu kommit att bli familjen Sparres egendom och de behöll den i sin ägo under hela tre hundra år. Det var först under 1800-talet som greven Carl De Geer kom att köpa borgen och den kringliggande gården.  Carls fru gillande inte den simpla borgen eftersom hon var inspirerad av riddaren Ivanhoe och alla berättelser om honom. Hon ville ha en romantisk riddarborg. Greven, som var en av dåtidens mest förmögna män, såg till att göra sin hustru lycklig och skickade iväg ritningarna till arkitekten som ritat författaren av böckernas egen riddarborg. Tidsepoken skulle komma att ge Sundby ett nygotiskt utseende med tinnar och torn, vilket vi kan se än idag. Från en renässansborg började ett riktigt sagoslott ta form vid Hjälmarens strandkant. Den nya byggnaden tog hela 16 år att uppföra och den gamla bevarades. Det nya sagoslottet byggdes genom att klä om den gamla mer enkla borgen i ett mer romantiskt skal. Slottet har idag fyra större torn, ett för varje årstid, tolv mindre torn, som representerar våra månader, det fick 52 rum för våra veckor och 365 fönster för alla dagar på ett år.

Moderna ägare med höga mål

1888 klev familjen Klingspor in som ägare och slottet har funnits kvar i familjen sedan dess. Det kom till Klingspors ägande genom att De Geers barnbarnsbarn gifte sig med greven Carl Klingspor. Slottet var under många år utarrenderat, men sedan 1937 har det bott en Klingspor i slottet. De har försökt behålla slottets ursprungliga interiör även om de har gjort renoveringar och till exempel nya badrum har inretts för att passa dagens behov i ett modernt boende.

Idag drivs gården med mål om att behålla  miljön levande både invändigt och utvändigt. Det bedrivs både naturvård och viltvård för att hålla markerna i bra skick. Den största näringen på gården idag är skogsbruk, men det bedrivs även jordbruk och hyrs ut fastigheten. Det är även väldigt populärt att delta på de jakter som anordnas med övernattning på slottet.