Strömsholms slott

För några år sedan skulle vi spendera några dagar på Strömsholm eftersom en av våra vänner skulle tävla VM för islandshästar. Tävlingen skulle hållas på tävlingsanläggningen för islandshästar som ligger på ängarna alldeles bortanför slottet.Även om det är alldeles otroligt att få uppleva de allra bästa islandshästarna i världen på så nära håll så blev vi lite sugna på att göra något annat också. Något annat än hästar då eftersom vi redan hade besökt hästanläggningen på Strömsholm och fått se några av de bästa dressyrryttarna i Sverige träna i Gula Ridhuset.Vi hade hört mycket om slottet och eftersom vi båda är konstintresserade så lockades vi av de unika hästmålningarna från 1600-talet som finns där.Att göra vår omväg till slottet var inget vi ångrade, målningarna var så fantastiska som vi hade hoppats på och slottet var över vår förväntan. Man skulle nog kunna vandra runt i slottsträdgården i en eviget och bara njuta.Det vackert gula barockslottet Strömsholms slott är ritat av Tessin den äldre runt 1670 men var ursprungligen en kungsträdgård. Idag finns eft många olika aktiviteter kopplade till slottet, både i och utanför genom slottsparken, vattnet som rinner i ån, konstgalleri, burik, hästverksamhet, jazzmuseum och slottscafé. Själva cafét är öppet när slottet är öppet men parken omkring slottet kan man upptäcka när som helst.

Hästanläggning

Strömsholm

Gillar man hästar så är Strömsholm verkligen platsen att vara på med den riksanläggning som finns intill och sträcker ut sig med tävlingsbanor bakom slottet för såväl hoppning och dressyr som för islandshästar. På de banorna har många stora mästerskap avgjorts.Men åter till slottets ursprung, det var Gustav Vasa som anlade ett fast stenhus på en holme i Kolbäcksån på 1550-talet, på den plats strax innan den mynnar ut i Mälaren. Katarina Stenbock gavs slottet när hon blev änka efter kungens död. Karl X överlämnade kungsgården år 1654  som gåva till sin tilltänkta Hedvig Eleonora. Hon gav i uppdrag till arkitekten Nicodemus Tessin den äldre att utforma ett helt nytt slott. Bygget påbörjades 1669 i fransk barockstil där önskemålet uppfylldes med fyra karaktäristiska hörntorn. Hedvig Eleonora såg även till att låta uppföra andra byggnader väster om slottet där värdshuset står kvar idag. Värdshuset är också en historisk byggnad eftersom det visar på den tidens timmerbyggnationer.Den pampiga trädgården med vackra alléer, broderiparterrer och fruktträdgården anlades även vid den tiden. Men den har sedan dess gjorts om vid flertal tillfällen och den vackra anläggning som ligger där idag är skapad på 1930-talet av Carl Hermelin.Sjölva slottet användes endast som ett så kallat lustslott för tillfälliga övernattningar för kungligheter, därför är det relativt enkelt inrett.

Det nuvarande slottet

Det var drottning Sofia Magdalena och kung Gustav III som skapade flera av de nuvarande interiörerna, eller rättare sagt gav hantverkarna i uppgift att skapa det som de ville ha det. Exempelvis blev Rikssalen på övervåningen aldrig riktigt färdiginredd, där finns idag en otrolig konstsamling av fantastiska hästmålningar av 1600-talets mästare David Klöcker Ehrenstrahl.Faktiskt var det tack vare den samlingen av hästmålningar som vi ville besöka slottet i första början.

Carl Hårleman

Carl Hårleman, som var 1700-talets store arkitekt, fick i uppdrag att rita slottskapellet. Det uppfördes mellan åren 1735 och 1741. Kapellet gjordes på ett lite speciellt sätt in i byggnadens mittenparti, därför skjuter takkupan upp mellan hörntornen.Anledningen till att vi åkte till Strömsholm i första början var det stuteri och den hästanläggning som funnits där sedan 1500-talet. Från 1868 och ungefär 100 år framåt så var det Arméns ridskola. På åsen alldeles bredvid landsvägen innan man svänger av mot slottet så finns flertalet  imponerande stallbyggnader.

Natur, bakverk och wifi

Natur, bakverk och wifi

Hela området utgör också ett naturreservat som sträcker sig hela vägen ner mot Mälaren. Där hittar man slåttermarker, ädellövskog och ängar med rik flora. Dessutom många sällsynta insekter och intressanta fågelarter.Efter att vi upptäckt slottet och dess otroliga slottspark så slog vi oss ned i Strömsholms Slottscafé som huserar i det gamla Stenköket. Det var för övrigt enda ställ vi stannat som hade wifi så vi blev kvar ett tag där och passade på att göra lite bankärende och svara på mejl. Men när vi sen fick tid över i väntan på våra vänner som skulle sluta upp så hann vi även spela lite. Jag lade patienser på 123patiens och gjorde även ett korsord på allakorsord. Min kära partner spelade som oftast på pokerstarscasino.Det blev ett trevligt litet break mitt ibland all överdådig konst och frustande hästar, och inte att förglömma, de otroliga bakverken på caféet. Kanske var wifi:t trots allt bara en ursäkt för att köpa en tårtbit till.Faktiskt blev vi så förtjusta i deras utbud att vi gjorde ett stopp där igen dagen efter innan vi åkte vidare.Strömsholm är helt klart ett värdigt stopp på en resa, framförallt om man gillar konst, kultur, hästar och bakverk.