Svaneholms slott – idag ett stort museum

Svaneholms slott har sin historia ända tillbaka till år 1530. Idag fungerar det som ett museum i första hand och det går även att hyra lokaler för olika arrangemang. Slottet har kommit att bli en  populär plats för att hålla bröllop. Det faller sig naturligt då omgivningen är fantastiskt vacker med Svaneholmssjön runt knuten och den vackra engelska parken runt slottet. Slottet ligger långt ner i Sverige och strax utanför Skurup hittar vi det anrika slottet byggt i renässansgotisk stil. Svaneholms slott skiljer sig från andra slott byggda på den här tiden och det har inte så många detaljer som utsmyckning.

Slottet i början

Den första byggnaden som uppfördes på slottet var den sydöstra längan där också portgången ligger. I början låg Svaneholms slott på en udde och sjökanten gick strax utanför slottet. Idag är det mer mark runt slottet. De övriga längorna kom upp strax efter att den första uppförts. Historikerna ser på byggnadstekniken och stilen att byggnaderna uppförts ungefär samtidigt. Mannen som uppförde slottet var Maurits Sparre och han började bygget 1530.

Slottet var väl genomtänkt för att försvara sig själv och invändigt hittar vi i källaren ett avlångt rum där garnisonen höll till. En våning upp finns än idag riddarsalen. Det var platsen för de lite finare männen. Damerna höll till ännu en våning upp på andra våningsplanet. Tar man sig upp på vindsvåningen hittar man skyttegluggar som var för att försvara sig på längre avstånd.

Ombyggnationer

Vid 1600-talet slut ägdes slottet av en man vid namn Axel Gyllenstierna. Han var en väldigt berest man och hade spenderat mycket tid i Italien som han hade rest runt i. När har kom hem till Svaneholm påbörjade han en ombyggnation eftersom han ville att slottet mer skulle likna de slott och herresäten han hade sett nere i Italien. Det var barockstilen som imponerade mest på honom och den som hade för avsikt att Svaneholm skulle efterlikna. Han började med den sydöstra längan. Den byggdes på med två blindvåningar. Gyllenstierna hann också med att ge alla längorna nya fönster och tanken var att även de andra längorna skulle få nytt utseende. Dessvärre gick han hastigt bort och allt arbete avslutades i samband med det. Invändigt hanns det med en del ombyggnationer också. Bland annat kom det upp nya trapphallar i två längor. Det var den nordvästra och den sydöstra.

Slottet idag

För den som vill besöka slottet idag finns det mycket att välja på. Museet har otroligt mycket att erbjuda med sina över 13 000 katalogförda föremål. Det säger en hel del om den kvalitet som Svaneholm har att erbjuda. På museet finns också en otrolig mängs gamla fotonegativ och hela 350 000 finns samlade i arkivet på slottet. Vill man spendera en dag i naturen går det att hyra båt och åka ut på Svaneholmssjön. Det finns möjlighet att fiska, men det beror helt på den aktuella tillgången på fisk. Dessutom är det inte tillåtet att ta med fisken hem. Genom åren har Svaneholm kommit att bli väldigt populärt för olika fester och bröllop tillhör favoriterna. Den romantiska omgivningen gör att det blir ett drömbröllop.