Sveriges minsta barockpalats

Utanför Knivsta i Uppland hittar vi Sveriges minsta slott. Noors slott är ett litet lustslott. Historien sträcker sig långt tillbaka ända till 1300-talet. Inspirationen för att skapa slottet hämtades från kontinenten för att sedan anpassas efter Sverige och uppföras som en mindre byggnad. Precis som många andra slott fick det ett uppsving efter Gustav Vasas reduktion på 1600-talet när Nils Gyldenstolpe köpte det lilla godset. Han byggde ut gården och skapade ett barockpalats i liten skala. Tanken med slottet som formades som ett lustslott var att skapa en plats att vara på sommaren och för rekreation. Det är lite oklart vem som stod för arkitekturen, men mycket talar om att det var fransmannen Jean de la Vallée.

Platsen finns omskriven sedan länge

Första gången slottet omnämns är 1311 och den nämns då som de Norum, eftersom skriften var på latin. Precis som med många gamla ortsnamn kommer själva namnet av hur platsen ligger och nor betyder på äldres svenska smalt vatten mellan två större sjöar. Noors slott ligger mellan sjöarna Säbysjön och Walloxen.

Kronan var ägare under 1500-talet och går sedan över att fram till 1680 när ägarskapet övergick till de svenska ätterna Månesköld, Tott och Stöör. Reduktionen gjorde ändå att slottet under en period ägdes av Kronan igen. Carl Hermelin tog 1761 över slottet och det skapades då en fideikommiss som gjorde att godset förblev i ätten Hermelins ägo ända fram till 1917.

Lite kuriosa om slottet är att författaren Verner von Heidenstam bodde på Noor för att skriva färdigt sin bok Karolinerna på slutet av 1800-talet. Det sägs att slottsmiljö inbjuder till inspiration och är en härlig miljö att jobba i. Slottets säregna storlek och att det samtidigt har sådan praktfullhet kan vara en av anledningarna till att det genom åren besökts av många kända personer.

Slottet och slottsparken tar form

Det var under slutet av 1600-talet som både slottsparken och själva byggnaden tar form. När Gyldenstolpe tog över ägandet utvecklade han allt i barockstilen som det fått behålla. Under den här tiden hade godset mycket mark och kringliggande gårdar som tillhörde godset skötte jordbruket och allt runtomkring. Godset i sig fungerade som ett representativt lantgods åt ägarna. Slottet har verkligen lyckats få den tidstypiska barockstilen i litet format. Inspiration är hämtad från dåtidens franska och holländska stilar. Huset inreddes i en romantisk stil med motiv av blommor på tapeter och tapeter av gyllenläder. Slottet avbildades 1698, tre år efter att det stod färdigt, och på avbildningarna kan man se hela byggnaden med hela parken.

Idag är det ett av få träslott i karolinsk stil från stormaktstiden som finns kvar. Även mycket av interiören är kvar och med tanke på att slottet har över 300 års historia är det otroligt välbevarat. I slottet finns en vattenkälla som än idag ger ett rent och klart vatten. Kvar från dåtiden finns också snickerier, tapeter, kakelugnar och mycket mer. Går man ut i parken möts man också av det som finns kvar sedan flera hundra år i form av alléernas träd. Lindar står kvar än idag som är från 1600-talet. Här står också de gamla ekonomibyggnaderna som har underhållits genom alla år och står kvar på samma plats som när de uppfördes. Här finns också en äppelsort som härstammar tillbaka till 1600-talets Holland och fortfarande växer kvar i fruktträdgården utanför slottet. Idag heter sorten Noors glasäpple.

Det finns mycket att berätta om det lilla slottet i Uppland och det är helt klart ett intressant slott att besöka även om det är litet. Upplevelsen av att möta allt det gamla som finns kvar sedan flera hundra år är svår att mäta i storlek mot andra slott.