Teleborgs slott del 2

Inte alla campus kan stoltsera med ett slott. Vackra Teleborgs slott är beläget ett stenkast ifrån småländska Linneuniversitet på campusområdet och omkring 5 kilometer ifrån centrala Växjö. Arkitekterna August Lindwall och Harald Boklund fick äran till att uppföra ett slott på platsen som tidigare bara hade en enkel gård. Greven var under hela processen mycket aktiv när det kom till planering och utformning av slottet och tog inspiration ifrån både senmedeltida och ifrån ungrenässansslott hemmahörandes i Frankrike och ifrån Tyskland. Slottet som i slutändan kostade Fredrik Bonde hela 192 772,80 kronor vilket var en helt gigantisk summa på den tiden.

Historien bakom slottet

Slottet byggt i slutet på 1800 talet var en morgongåva ifrån greve Fredrik Bonde till sin nyblivna fru Anna Koskull. Själva giftermålet var lite av en skandal i området då greven skilde sig ifrån sin första fru som han också hade 5 stycken barn tillsammans med och gifte sig med Anna som var hela 26 år yngre och som greven dessutom hade varit förmyndare åt under en längre tid. Slottet var redan på denna tid ett fantastiskt bygge både invändigt och utvändigt då endast det bästa var gott nog för greven och stod klart för inflytt år 1900. Det lyckliga paret bodde här till deras döddagar och slottet tillföll därefter grevens brorson, Christer Bonde.Christer Bonde började med att hyra ut slottet både som flickpension och som slottspensionat men under 1930 talet bestämde han sig dock för att själv flytta in. Christers son, Fredrik Bonde, ärvde slottet efter Christers död 1956 och brukade spendera somrarna på slottet men redan 1964 sålde han Teleborgs slott till Växjö Kommun som i sin tur senare sålde det till Videum AB.

Tulle och Tijita

Teleborgs slottstroll

Under årens lopp upplevde ett fåtal boende märkliga saker under kvällarna. Det kunde vara lampor som tändes, dörrar som öppnades och även ljudet av steg. Fredriks syster Ulla Bonde var övertygad om att troll residerade på slottet och brukade säga att trollen bodde på marken innan slottet byggdes. Hon upplevde dock aldrig att de störde utan endast att det var ett trivsamt inslag att ha troll i det stora slottet.

Teleborgs slott då och nu

Från någons hem, till sommarresidens och pensionat till studentbaler, bröllopsmiddagar och hotellverksamhet. Sedan slottet har gått ifrån familjen Bondes ägo så har det renoverats, dock varsamt för att behålla den säregna stilen som greven från allra första början anlade.  Många av originalmöblerna finns dock numera i Rom i privata bostäder hos familjen Bonde och den vackra parken som Christer Bonde anlade under sin tid på slottet finns kvar och studenter ifrån Linneuniversitetet ses ofta strosa igenom parken på väg hem eller till föreläsningar.För en ungefärlig tusenlapp kan du bo på slottet med sjöutsikt i flera av rummen, här finns också en restaurang som serverar a la carte och här finns numera också en bastu, ett bubbelbad och även en presentbutik. Växjös alldeles egna underverk och sagoslott är helt klart värt ett besök.