Teleborgs slott del 1

Teleborgs slott

Teleborgs slott är det vackra slottet som man finner strax utanför centrala Växjö. Slottet ligger beläget vid sjön Trummen och har en naturnära och rofylld omgivning man kan njuta av. Nu för tiden är slottet omvandlat till ett hotell, men man har varit noga med att bevara de vackra detaljerna och den stil som en gång valdes ut med största omsorg av greven Fredrik Bonde af Björnsjö.

En påkostad morgongåva

Historian bakom Teleborgs slott börjar med Fredrik Bonde af Björnsjö, som uppförde slottet i morgongåva till sin fru. Det var ett påkostat projekt och man anställde bara de bästa hantverkarna man kunde hitta för att färdigställa slottet. Uppförandet kostade nästan 200 000 kronor, vilket var mycket pengar år 1900 då slottet stod färdigt. Tyvärr hann paret inte njuta av deras vackra bostad särskilt länge. Fredrik dog redan år 1909 och hans fru Anna Koskull dog åtta år senare. Eftersom Fredrik och Anna inte hade några barn ärvde Fredriks brorson det vackra slottet. Därefter hade man olika användningsområden för slottet i några år, bland annat drev man det som ett pensionat. År 1964 köptes slottet av Växjö stad.

Teleborgs slott idag

Idag använder man slottet främst inom hotell och konferens. Man erbjuder flera olika övernattningspaket för gäster där övernattning, middag, välkomstdrink och frukost ingår. På Teleborgs slott kan gästerna välja mellan att bo i enkelrum, dubbelrum eller svit. Det finns även tornrum som består av en etagesvit. Vill man hellre bo lite mer avskilt kan man övernatta i någon av grindstugorna som ligger ett stenkast från slottet. I vissa av rummen i grindstugorna får man också ha med sig husdjur om man önskar. Husdjur får dock inte tas med till slottsbyggnaden.

Teleborgs slott idag

Det pågår olika evenemang på slottet året runt. Det innefattar julbord, privata födelsedagsfester där man hyr slottet och gourmetkvällar då köket bjuder på mat utifrån särskilt komponerade menyer. För den som bara vill avnjuta en måltid i slottsrestaurangen utan att bo på själva hotellet går det också alldeles utmärkt. Slottet serverar dagens lunch och mat från en à la cartemeny. Uppgifter till hur man bokar lunch eller övernattning på slottet hittar man här.Många drömmer om att få gifta sig på ett riktigt slott och på Teleborgs slott kan drömmen bli sann. Det är ett populärt val eftersom de vackra miljöerna som man hittar både inomhus och utomhus gör att man kan taotroligt vackra bröllopsfotografier. Dessutom kan personalen hjälpa till med att rekommendera duktiga fotografer i närheten. Det finns också tillgång till vackra salar på slottet där paret kan vigas. Man kan också vigas utomhus i slottets trädgård. Det finns även många rum tillgängliga på slottshotellet, där både gäster och brudpar kan välja att övernatta efter festligheterna.

Slottet som blev en tv-kändis

Slottet som blev en tv-kändis ( Peter Jöback 2017)

2018 sändes programmet ”stjärnorna på slottet” från Teleborgs Slott, där flertalet kända personer som Peter Jöback och Bosse Parnevik deltog. Uppmärksamheten från tv gjorde att slottets popularitet ökade markant och för den som vill boka bröllop eller hålla en fest på Teleborgs slott gäller det därför att vara ute i god tid.