Tjolöholms slott – “som att träda in i en sagovärld”

När prästen Gustaf Ankar kom till Tjolöholm första gången i början på 1900-talet beskrev han slottet om att det var “som att träda in i en sagovärld”. Det var 1904 och arbetarbyn, grindstugan, kyrkan och slottet var precis färdigställda. Den som uppfört slottet och numer bodde här var en fru vid namn Blanche Dickson. Hon var änka efter köpmannen James Fredrik Dickson. Det var under hela sex års tid hon hade låtit uppföra de byggnader som nu stod färdiga och fortfarande räknas som en av Sveriges märkligaste.

Känt stuteri runt om i världen

Nu sträcker sig historien långt tillbaka och det var redan på 1200-talet som Tjolöholm omnämns i skrift, men på den tiden var Tjolöholm danskt. Genom århundradena har många kända personer stått som ägare på egendomen, men riktigt känt blev det först när Blanche magnifika byggnad stod färdig. Hon och maken lät inte bara uppföra ett slott utan hade även hunnit med att anlägga ett stuteri för rashästar efter att de tog över gården 1892. Förutom avel fanns här också en körskola för de som skulle bli kuskar. Den mest framgångsrika hästen som fötts upp på stuteriet var Emperor som 1912 tog OS-guld i dressyr.

Det var James Fredrik som påbörjade bygget av slottet och det första han gjorde var att utlysa en tävling om vem som kunde göra den bästa arkitektritning. Slottet han skulle uppföra skulle vara i elisabetansk stil. När det kom till att börja bygga slottet var det bidraget som kom på andra plats som fick uppdraget att uppföra slottet. Tyvärr avled James Fredrik Dickson strax efter att uppförandet av slottet hade påbörjats. Han drabbades av blodförgiftning sedan han virat ett cigarrettpapper runt ett finger efter att ha skurit sig på ett krossat glas. Det hände när han skulle hålla ett tal på en middag för Göteborgs Fältrittklubb. Änkan Blanche fortsatte bygget som hon färdigställde.

Slottet är väl indelat för att tjänarna har sin egen avdelning, precis som herrskapet har sin, gästerna sin  och barnen har sin egen. Planlösningen är relativt komplicerad för att kunna tillgodose de behoven som paret haft från början. En annan sak som verkligen kännetecknar slottet är att både interiören och exteriören har en otroligt hög kvalitet vad gäller hantverket och på alla ställen finns oväntade detaljer. Slottet har blivit en blandning av jugendslott med elisabetansk stil och blandningen finns överallt i slottet.

Modernt och nytänkande

Blanche har tagit idéer och förverkligat dem från många håll och slottet var väldigt modernt redan från början. Hon hade till exempel lyckats få in ett värmesystem med varmluft, även om slottet har många öppna spisar att använda för uppvärmning. Dessutom hämtade hon inspiration från Berlin och lyckades göra duschar. En annan sak som var väldigt modern och nytänkande var en dammsugare som specialtillverkades till alla de heltäckningsmattorna som täckte golven. Den drogs av hästar och slangarna togs in genom fönstren.

I närheten av slottet uppfördes även en by med arbetarbostäder. Hela området blev som ett eget litet samhälle som kretsade kring slottet. Blanche drabbades 1906 av dysenteri och överlevde inte. Hennes dotter ärvde slottet med hennes man greven Carl Bonde och de drev slottet vidare. Blanche och Carl skilde sig och Blanche bodde ensam kvar på helgerna och somrarna. När hon sedan gick bort köpte Göteborgs stad egendomen och idag är den öppen för allmänheten att besöka.