Wenngarns slott med ett eget bryggeri

Långt tillbaka var de flesta slott självförsörjande och mycket tillverkades runt slottet. Idag ser läget helt annorlunda ut, men om vi ser oss omkring bland slotten i Sverige har vi en del guldpärlor som även idag har produktion av olika slag. Ett av dem är Wenngarn utanför Sigtuna där man idag har ett eget ölbryggeri. På Wenngarn har man de senaste åren satsat hårt och en av de sakerna som har kommit till är just bryggeriet.

Bryggeri och musteri

På Wenngarns slott gjordes det senaste ägarbytet 2013. Sisyfosgruppen tog då över hela fastigheten. De påbörjade ett enormt jobb med att renovera upp hela slottet och tillhörande byggnader. Allt på fastigheten hade förfallit under de senaste tio åren. Bryggeriet kom till i det gamla Kulturstallet på Wenngarn 2015. Idag bryggs här flera sorters öl och det går givetvis att boka in ölprovning för den som är intresserad. På bryggeriet finns möjlighet att testa allt från olika sorters lager till lättöl. Av restprodukterna efter bryggning görs det tunnbröd och det visar verkligen på hur väl genomtänkt konceptet med Wenngarn är. Ett besök här kan verkligen ge besökaren det lilla extra och närheten till storstan med Stockholm bara en halvtimme bort gör det möjligt att få en helg på landet med avkoppling för att kunna njuta fullt ut. Förutom att brygga öl har det även kommit till ett musteri. Här mustas det äppelmust för fullt under säsong och det har blivit otroligt populärt av lokalbefokningen. I samband med att det började mustas har det även tillkommit produktion av äppelcidervinäger som säljs i några mindre butiker i närheten.

Nytänkande på Wenngarn

Sedan Sisyfos är det mycket som har utvecklats på Wenngarn. Slottet har blivit ett flerstjärnigt hotell som levererar hög klass. Flera mindre företag har tagit plats inom slottsområdet som idag erbjuder allt från caféer till gym. Dessuom finns det bland annat en förskola. Det är lätt att se att Wenngarn har börjat leva upp igen. Deras kalender är fullspäckad med aktiviteter året runt. Slottet har en 1000-årig historia och allt finns väl dokumenterat. Bara det att Sveriges första brev daterades här gör det lilla extra för besöket.

Nytänkande på Wenngarn

Turridning på islandshästar

För den som vill njuta av naturen erbjuds det turridning på islandshästar. En tur på häst ute i skogen är ett sätt att komma närmre naturen än om man promenerar. De vilda djur vi har i skogen är sällan rädda för hästarna och att ta sig fram på häst istället för till fots kan ofta ge möjlighet att få se djur på närmre håll. Islandshästar är de perfekta hästarna att ha på turridning för mindre vana ryttare. De har ett bekvämt rörelsemönster och är lätt att sitta på. Islandshästar följer också med sin flock mer och för den som har svårt att styra är det betydligt lättare att ta sig fram på en islandshäst än en annan ras. Det är trygga hästar och de är relativt små i storleken vilket gör att fallhöjden inte känns så stor.